sexta-feira, 18 de abril de 2014

Det är bra att språk förändras med tiden



Det är redan bevisat att språket förändras med tiden i samhället. Särskilt när det gäller talspråk. Vuxna och ungdomar har olika sätt att prata och uttrycka sig och de äldre har svårt att förstå tonårings språk som är full av slang och utlandsord ord som inte fanns på deras ungdomstid. Språkets förändringen är inte negativt som en del av människor brukar tänka, det är tvärtom och det visar att samhället kan anpassa sig till ett nytt livsstil. Språket berikas eftersom det skapar nya ord eller låna ord från annat språk. De största anledningarna till detta är  ungdomsspråk, modernisering av samhället och invandring.

Ungdomarna bidrar mycket till att berika språket. Ungdoms språk låter inte så bra för vuxna, men språkutvecklingen sker tack vare tonåringar som använder deras kreativitet för att skapa fler nya ord. Många psykolog som är specialister om  tonåringar förklarar att det är alldeles normalt att ungdomar försöker ha sitt eget språk. De har kommit till den delen av sitt liv att de vill hitta sin egen identitet samtidig  de också vill delta i en grupp i skolan. För att delta i en ny grupp måste dem prata och uppföra sig på samma sätt som de andra in den gruppen. De måste använder samma "coola" ord för att vara accepterade  av de andra in gruppen. 

Modernisering och användning av internet  påverkar också språket. Nu för tiden är det vanligt att använda engelska ord och anpassa engelska ord till svenska språket. t.ex.: skypar, mejlar,  och chattar . Påverkning från engelska filmer, musiker, internet och TV-spel som X-box och playstation är anledningen för detta. Ju mer ett samhället är  moderniserad desto mer använder invånaren engelska ord i sin vardags. Det visar att samhället utvecklar sig på både teknologi och språket.

En annan anledningen till språksförändring är ett stort antal av invandrare som bor i Sverige. De som kommer från annat land tar med sig också sin kultur och sitt sätt att prata. Under tiden de bor i Sverige brukar de påverka svenska samhället genom sin mat, sin musik och sitt sätt att uttrycka sig. Svenskarna bli vanar att höra utländska ord och då använder dem orden i sin vardags. T.ex.: Kebab, Pizza, Tacos, Zumba och Sushi.

Språket kommer alltid att förändras och det visa att samhället också förändras. Äldre  brukar alltid klaga att ungdomar och invandrare påverkar språket på ett negativt sätt. De inser inte att ungdomar och invandrare berikar det svenska språket och den svenska kulturen. Skillnaden mellan yngres och äldres samtalsstil kommer alltid att finnas, eftersom de kommer från olika generation och olika sätt att leva och uppleva livet. De som är äldre idag använder kanske uttryck eller ord som var ungdomsslang på deras ungdomstid. De yngre som kommer att vara äldre i framtiden kommer också att klaga på de nya ungdomars sätt att prata. Det kommer alltid  att vara så här . Det är bra att språk förändras med tiden och det betyder att samhället utvecklar och anpassar sig.

Nenhum comentário:

Postar um comentário